CV maken | Wij geven je alle informatie die je nodig hebt om een nette cv te maken

CV maken? Tips voor een top cv

Publicatiedatum 9 december 2022
Wijzigingsdatum 20 februari 2024

In dit artikel leggen we je uit hoe je een professioneel cv maakt, zodat jij een goede start maakt met solliciteren. Of je nu starter, stagiair(e), junior of juist al een senior bent. We hopen je hiermee op weg te helpen naar jouw (nieuwe) baan! Heb jij nog geen baan op het oog, maar ben je wel op zoek? Neem dan eens een kijkje bij alle No Brothers vacatures.

De basis van een goed cv

De basis van een goed cv is vrijwel altijd hetzelfde: een werkgever wil een aantal persoonlijke gegevens van je weten, je werkervaring, je opleidingen, competenties… Je kent het wel. Alles om te zien of jij een goede kandidaat voor de functie bent. Belangrijk hierbij is dat je gaat opvallen, maar dat je met het maken van je cv dichtbij jezelf blijft! Zo krijgt de werkgever de beste indruk van je. Je kunt beginnen met het Googelen van mooie, professionele cv’s om wat inspiratie op te doen óf misschien heb je al een cv liggen en ben je van plan om deze alleen een beetje te finetunen? Mocht je echt niet weten hoe je moet starten met het maken van een goed cv, dan zijn er online genoeg cv sjablonen te vinden. Een voorbeeld van zo’n format vind je bijvoorbeeld in Google docs. Zo heb je al een mooi opzetje van een cv en hierna kun je hem helemaal eigen maken door jouw gegevens in te vullen.

De vormgeving van jouw cv

Voordat de inhoud met de gegevens op jouw cv echt goed wordt gelezen, bekijkt de werkgever je cv eerst globaal. Die ‘scant’ als het ware het overzicht van een cv, bekijkt de lay-out, kijkt of je cv niet te lang is, checkt de dikgedrukte/meest belangrijke woorden, etc. Het is echt de eerste indruk die je kan afgeven aan jouw potentiële werkgever. Let dus goed op wat er qua overzicht en lay-out het best bij jou past en hoe jij je wilt voorstellen tegenover de werkgever.

Overzicht
Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk oogt. Omdat er toch best wat zaken op moeten komen te staan kan het al gauw rommelig worden in je cv. Probeer bijvoorbeeld overzicht te houden door verschillende secties (werkervaring, opleiding, etc.) in blokken onder of naast elkaar te zetten, of dit in alinea’s uit te schrijven met een dikgedrukte titel erboven.

Kort en duidelijk
Maak het niet te lang! Eén pagina (soms twee) is voldoende. Op sommige vacatures komen er wel tientallen sollicitanten binnen, het is voor een werkgever niet te doen om zoveel pagina’s te lezen! Zet de belangrijkste en meest relevante en recente ervaring op je cv, het liefst op de eerste pagina.

Sprekende foto
Tegenwoordig is het heel normaal om een profielfoto op je cv te zetten: zo krijgen mensen gelijk een snelle eerste impressie van je. Je kunt ervoor kiezen om alleen je gezicht erop te zetten of je gehele profiel voor een volledige indruk. Zorg er in ieder geval voor dat je een open vriendelijke houding hebt, comfortabel zit of staat, met eventueel zakelijke kleding aan.

De inhoud van het cv

Nadat je weet hoe je cv er ongeveer uit moet komen te zien, kun je hem invullen. Het is soms even goed graven in je geheugen wanneer je ook alweer waar gewerkt hebt, of welke opleidingen je binnen welke tijd hebt afgerond. Belangrijk is wel dat deze data allemaal klopt.

Gegevens en jij als persoon
Het is natuurlijk belangrijk je volledige naam, eventueel geboortedatum, adres, e-mailadres en telefoonnummer erin te zetten. Gebruik een duidelijk e-mailadres met jouw naam erin. Heb je ook een LinkedIn-profiel? Zet dan ook de link naar je profiel erbij (met eventueel je andere social media profielen). Ook spreekt het vaak aan om jezelf in een paar zinnen of kernwoorden voor te stellen.

Werkervaring
Benoem jouw banen en stages. De laatste en/of jouw huidige functie bovenaan, jouw eerste job onderaan. Vertel in het kort wat jouw taken en verantwoordelijkheden bij de betreffende functies waren. Mocht je al een lang werkverleden hebben met veel bijbanen of studentenbanen in je jongere jaren, is het niet altijd nodig deze ook te benoemen. Vaak wordt er gekeken naar de meest relevante of recente banen.

Opleiding
Benoem de door jou gevolgde studies, opleidingen en cursussen. Net als bij je werkervaring, staat de laatst gevolgde opleiding bovenaan. Vergeet hierbij ook niet de eventuele trainingen of workshops die je bijvoorbeeld op je werk gevolgd hebt. Óf bijvoorbeeld een schildercursus die je in je privétijd hebt gevolgd: alle ervaring is mooi meegenomen!

Competenties/vaardigheden
Waar ben jij goed in? Waar blink jij in uit of op welke specialisaties ben jij trots? Dit kun je hier allemaal uitschrijven. Mocht je extra talen kennen dan is het waardig om dit te benoemen. Vul alleen een tweede of derde taal in wanneer je deze ten minste redelijk spreekt. Mocht je een taal een paar keer op school hebben gehad maar je spreekt het verder niet? Dan is dit het niet nodig te benoemen in je cv. Vul de ruimte dan liever op met een competentie die je wel echt beheerst.

Interesses, hobby’s, nevenactiviteiten
Dit hoef je niet te benoemen in je cv maar als je dit wel doet, dan krijgt een werkgever een completer beeld van je. Jouw werkverleden definieert natuurlijk niet wie je echt (in je privéleven) bent! Ook kun je nevenactiviteiten benoemen die je naast je werk of opleiding doet, denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk. Als deze kennis of ervaring goed van past komt bij de nieuwe baan waar je op solliciteert, is het natuurlijk extra goed dit te vermelden op je cv!

Tip: je hebt verschillende programma’s om jouw cv in (op) te maken. Mocht je ervoor kiezen om het in Word te maken, sla het bestand dan op als PDF bestand als hij helemaal klaar is. Zo weet je zeker dat de teksten op de pagina’s niet zullen verschuiven én het ziet er strakker uit. Hulp nodig bij het maken van je CV? Laat ons je helpen

Neem contact met ons op

Ben je bezig met het zoeken naar een (nieuwe) baan en heb je na het lezen van dit artikel nog vragen en/of opmerkingen? Gebruik dan onderstaand contactformulier en wij nemen z.s.m. contact met je op.

Contactformulier