Grootste bouwbedrijven van Nederland

Top 10 grootste bouwbedrijven van Nederland

Publicatiedatum 28 november 2023
Wijzigingsdatum 16 januari 2024

De Nederlandse bouwsector is een dynamische en veelzijdige industrie, waar grote bedrijven een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van infrastructuur, woningen, en commerciële projecten. Deze bedrijven zijn niet alleen van belang voor de bouwsector, maar ook voor de gehele Nederlandse economie. Hieronder presenteren we een overzicht van de tien grootste bouwbedrijven in Nederland, gerangschikt op basis van de omvang, marktpositie en de omzetcijfers. Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan en ben jij benieuwd of wij een vacature hebben die bij jou past? Bekijk hier al onze vacatures.

10. Ballast Nedam

Ballast Nedam - 740 miljoen euro omzet

Ballast Nedam, opgericht in 1877, is een prominente speler in de Nederlandse bouwsector, gespecialiseerd in constructie, infrastructuur, en projecten in water- en energiemanagement. Het bedrijf valt op door zijn focus op geïntegreerde en duurzame bouwoplossingen, en levert een belangrijke bijdrage aan duurzame energieontwikkeling en effectief waterbeheer.

9. Van Wijnen Groep

Van Wijnen Groep - 1.2 miljard euro omzet

Opgericht in 1907, speelt Van Wijnen Groep een cruciale rol in de Nederlandse bouwindustrie, met expertise variërend van woningbouw tot utiliteitsbouw. Het bedrijf onderscheidt zich door zijn flexibiliteit en het bieden van maatwerkoplossingen voor complexe uitdagingen, met een sterke focus aanpakken van de woningnood en het realiseren van duurzame en leefbare omgevingen.

8. Dura Vermeer

Dura Vermeer – 1.2 miljard euro omzet

Opgericht in 1855, heeft Dura Vermeer zich gevestigd als een veelzijdige en innovatieve kracht in de Nederlandse bouwsector. Het bedrijf, actief in woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur, onderscheidt zich met een sterke nadruk op duurzaamheid en vernieuwende projecten. Deze aanpak heeft geresulteerd in betekenisvolle bijdragen aan tal van projecten in Nederland.

7. Heijmans

Heijmans - 1.4 miljard euro omzet

Opgericht in 1923, heeft Heijmans een vooraanstaande positie in de Nederlandse bouw- en vastgoedsector verworven. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling en transformatie van woonwijken, bedrijventerreinen en essentiële infrastructuur, met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie. Deze benadering plaatst Heijmans in het hart van ambitieuze projecten die de Nederlandse leefomgeving aanzienlijk verbeteren.

6. Van Oord

Van Oord – 1.5 miljard euro omzet

Sinds de oprichting in 1868 heeft Van Oord zich onderscheiden met wereldwijde expertise in waterbouw en offshore energieprojecten. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis in het bieden van complexe maritieme oplossingen en speelt een leidende rol in de constructie van dammen, dijken en havenconstructies. Van Oord is betrokken bij een breed scala aan projecten, van kustverdediging tot de ontwikkeling van offshore windparken, en draagt hierdoor bij aan duurzame ontwikkelingen binnen deze sector.

5. TBI Holdings

TBI Holdings – 1.7 miljard euro omzet

Sinds de oprichting in 1982, met een omzet van 1.7 miljard euro, staat TBI Holdings bekend als een samenwerkingsverband van bedrijven met expertise in bouw, techniek en infrastructuur. Het bedrijf is actief in een breed spectrum van projecten, variërend van woning- en kantoorbouw tot ingewikkelde infrastructuurprojecten zoals bruggen en tunnels, en legt daarbij een sterke nadruk op innovatie en duurzaamheid.

4. Strukton

Strukton – 1.9 miljard euro omzet

Strukton, opgericht in 1908, is gespecialiseerd in bouw, railinfrastructuur, civiele techniek en technische installaties. Het bedrijf dat bekend staat om innovatieve oplossingen in complexe infrastructurele projecten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Nederlandse spoorweg- en wegennet.

3. Boskalis

Boskalis – 2.3 miljard euro omzet

Opgericht in 1910, heeft Boskalis zich ontwikkeld tot een wereldwijde expert in baggerwerk, maritieme infrastructuur en offshore energieprojecten. Het bedrijf speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en bescherming van kustgebieden en staat internationaal bekend als een leider in waterbouwkundige projecten.

2. VolkerWessels

VolkerWessels – 5.7 miljard euro omzet

Sinds 1854 heeft VolkerWessels zich geprofileerd als een bedrijf met veelzijdige expertise in bouw, vastgoedontwikkeling, civiele techniek en energie. Het is een sleutelspeler in de ontwikkeling van zowel stedelijke als landelijke gebieden en is betrokken bij enkele van de meest significante bouwprojecten in Nederland.

1. BAM Groep

BAM Groep – 7.2 miljard euro omzet

Opgericht in 1869, staat BAM Groep bekend als de grootste bouwonderneming in Nederland. Het bedrijf is betrokken bij een divers scala aan projecten, waaronder hoogbouw, infrastructuurwerken en publiek-private samenwerkingen, zowel op de Nederlandse markt als internationaal, waarmee het een significante positie inneemt in de wereldwijde bouwsector.